Jubileum 2019 XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika Tudományi Szekciója

2019/05/06 - 14:18

A Szekció sikeres lebonyolítását az Országos Tudományos Diákköri Tanács, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű szervezetek, az OTDT Szakmai Bizottságok, alapítványok erkölcsi, szakmai, valamint anyagi támogatása biztosította.

Az OTDK történetében első alkalommal szervezetten vettek részt olyan magyarországi és külhoni középiskolások is, akik felsőoktatási intézményi konferencián, vagy egyéb tudományos fórumon mutatták be kutatási eredményeiket és ezzel jelölést szereztek az OTDK-ra.

Az Informatika Tudományi Szekcióba 18 anyaországi és határon túli intézményt képviselve 139 pályamunka szerzője nevezett, mely dolgozatok szerzői 15 tematikus tagozatban kerültek besorolásra. A fokozott érdeklődést mutatja, hogy a két évvel ezelőtti megmérettetésen, százat sem ért el a dolgozatok száma. A tagozatok témakörei átölelték többek között az infokommunikáció és hálózati infrastruktúrák, az informatikai rendszerek és alkalmazások modellezése, a mesterséges intelligencia és neurális hálózatok, a műszaki alkalmazások és robotika, valamint az orvostudományi és biológiai alkalmazások területét.

A konferencia plenáris előadását Dr. Takács Árpád tartotta, aki az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskolájában szerzett PhD fokozatot. „Önvezető autók a tudomány útján” című előadásában az autonóm járművek működéséről, a kutatási kihívásokról tartott átfogó ismertetést, kiemelve a hazánkban is zajló fejlesztéseket.

Az ünnepélyes megnyitó keretében a Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány azt kívánja elérni, hogy a köznevelésben minden tanulónak lehetősége legyen a jövő technológiáinak elsajátítására. A kormány célja, hogy Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből, ehhez megfelelő hátteret ad a magyar gazdaság egyre jobb teljesítménye, amelynek növekedése mintegy háromszorosa az uniós átlagnak. A köznevelés feladata, hogy minden tanuló egyaránt részesülhessen a digitalizáció előnyeiből, elsajátíthassa a jövő technológiáit, így például a robotikát, a kiterjesztett valóságot vagy a 3D nyomtatást.

A nyitót követően került sor a Roska Tamás Tudományos Előadásra, mely lehetőségre fiatal posztdoktorok pályázhattak. Dr. Papp Ádám, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója nyerte el a lehetőséget, „Spinhullám alapú számítógépek” című előadásával.

A megnyitót követő másfél napban a párhuzamosan szervezett tagozatokban egyenként 8-10 pályamunka került bemutatásra. A zsűri munkáját esetenként a támogatók által delegált szakemberek segítették, a programot színesítette az EPAM Systems, az ExxonMobil és a Morgan Stanley kiemelt partnerek szakmai előadása. A határon túlról érkezett – Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, valamint az Újvidéki Egyetem – oktatói és hallgatói számára a szervezők parlament látogatást szerveztek.

A Szekció eredményhirdetése és egyben díjkiosztó a konferencia harmadik napján, záróünnepségén keretében zajlott. Dr. Gáti József ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, „Az Informatika Tudományi Szekció 15 tagozata a hagyományos diszciplinák mellett felsorakoztatta mindazon dinamikusan fejlődő szakmai területeket, – így többek között a robotizáció, a felhő alapú technológiák, a mesterséges intelligencia, illetve a neurális hálózatok ismereteit, – melyek az Ipar 4.0, a modern ipari gyártás átfogó innovációs trendjét jelentik.

Dr. Weiszburg Tamás beszédében a sikerről és az alázat szerepéről fejtette ki gondolatait a résztvevő hallgatóknak. Kiemelte, hogy a tudományos kutatásban a díjazás mellett a visszajelzések beépítése is kulcsfontosságú, legyen szó pozitív vagy negatív kritikáról. A díjak átadása előtt Prof. Dr. Pataricza András ismertette a zsűri döntésének szempontjait. Professzor úr kifejtette, hogy a konferencián magas színvonalú munkák kerültek bemutatásra, amit mi sem jelez jobban, minthogy a résztvevők közel negyede már PhD képzésen vesz részt.

A beszámolót követően kezdődött a díjátadás, Prof. Dr. Pataricza András és Dr. Vámossy Zoltán adta át a tagozati díjakat. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar hallgatói közül Modellezés és szimuláció tagozatban II. díjat nyert Tóth Bence Tamás a „Fák növekedésének szimulálása környezeti hatások fényében” című előadásával. Témavezető: Dr. Szénási Sándor egyetemi docens.

A Műszaki alkalmazások és robotika területén elért informatikai eredmények tagozat II. helyezettje Czakó Bence Géza lett a „Daganatos betegségek kezelését elősegítő robusztus szabályozási módszerek kidolgozása” című dolgozatával, témavezetője Dr. Kovács Levente Adalbert egyetemi tanár.

Különdíjat vehetett át a Neumann János Informatikai Kar három hallgatója, így Kása Barnabás Máté a „Titkosított peer-to-peer fájlátvitel” címmel ismertetett előadásával, témavezetője Dr. Szénási Sándor egyetemi docens, Nagy Dávid, aMesterséges Intelligencia" TPS játékban” témájú dolgozatával, témavezető: Dr. Vámossy Zoltán Imre egyetemi docens, valamint Dankó BenceA magyar jelnyelvi ujjábécé kézjeleinek felismerése rekurrens konvolúciós neurális hálózat segítségével”címet viselő előadásával, témavezető: Kertész Gábor tanársegéd.

A rendezvény aranyfokozatú szponzorai az EPAM Systems Kft., az ExxonMobil Üzletsegítő Központ Magyarország Kft. voltak. Ezüst fokozatú támogatóként segítette a lebonyolítást a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. Bronz fokozatú szponzorációt, illetve patrónus támogatást nyújtott a 3DHISTECH Kft., a77 Elektronikai Kft., a BlackBelt Holding Zrt., a Datron ITS Információ-biztonsági Zrt., a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt., a Diákhitel Központ Zrt., az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a I2P-Informatikai Kft., az IEEE Hungary Section, az IT Services Hungary Kft., a Lombiq Technologies Ltd., a Magyar Számítástechnikai és Informatikai Alapítvány MÁV Szolgáltató Központ Zrt., a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Nokia Solutions and Networks Kft., a Novofer Alapítvány, a REVOLUTION Software Kft., az S&T Consulting Hungary Rendszerintegrációs & Technológiaátadási Kft., a Sigma Technology Magyarország Informatikai Kft., valamint a Vonalkód Rendszerház Rendszerfejlesztő, Tanácsadó és Kereskedelmi Kft.

Köszönjük, hogy hozzájárultak a Szekció sikeres lebonyolításához.

Képgaléria