Kandó emlékkiállítása, élete, munkássága; Kandó, mint oktatási intézmény

2019/08/05 - 09:57

A kiállítás emléket kíván állítani születésének 150 évfordulója alkalmából Kandó Kálmánnak a zseniális felfedezőnek, alkotónak, Karunk névadójának,  a Kandó mint oktatási intézmény 120, mint felsőoktatási intézmény 50 éves történetének.

Különösen érdekes azokat a relikviákat, emlékeket, oktatással összefüggő anyagokat bemutató gyűjtemény, amely volt diákok, hallgatók, a Kandó Kálmán Híradás- és Műszeripari Technikum volt diákjai közreműködésével született meg.

Továbbá megtekinthetők, új anyagokkal kibővítve a Kandó Emlékszobában az ott már korábban kiállított tárgyak, valamint Kandó Kálmán munkásságának egyes szeleteit bemutató tárlat.

A főiskolai, egyetemi évekről fotó kiállítás nyújt ízelítőt. Konferenciák, rendezvények, ünnepi események alkotják a gyűjtemény anyagát.

A múltat és a jelent nagyon érzékletesen köti össze a kiállítás 3 szegmense. A technikumi idők, Kandó Kálmán munkásságát bemutató tárlat és a főiskolai, egyetemi éveket érzékeltető fénykép kiállítás.

A kiállítást Dr. Nádai László, a Kar dékánja nyitotta meg, Ünnepi beszédében kitért arra, hogy milyen fontos a hagyományok őrzése, a gyökerek bemutatása a jelen hallgatói számára. Kérte a jelenlévőket, hogy a továbbiakban is segítsék  intézményünket kreatív ötletekkel, gondolatokkal, rendezvényekkel.

A volt hallgatók nevében Kriskó Zsuzsa, a Kandó volt diákja mondja el ünnepi gondolatait. Nagyon köszönte, hogy a Kandó Kar minden segítséget megadott a kiállítás létrejötte érdekében.

Azon kívánságának adott hangot, hogy a mai Kandós diákok is olyan élményekkel, tudással, eltökéltséggel és nem utolsó sorban olyan szellemiségben hagyják el az egyetemet, mint ahogy azt ők tettük annak idején. Soha ne felejtsék a Kandót, mindig tekintsenek vissza az itt töltött időre és majd 50 év múlva az ő relikviáikat tekinthessék meg az akkori hallgatók.

Dr. Gáti József, az óbudai Egyetem rektor helyettese arról beszélt, hogy a Kandó- és a Bánki Kar rendezvényei hogyan illeszkednek az egyetemi jubileumi rendezvények sorába és megemlékezett a két intézmény múltjára, az óbudai Egyetem létrejöttéig.

Sándor Tamás az arany diploma igényléséről és a jubileumi év további rendezvényeiről beszélt.

A jelenlévő több mint 70 vendég ezután a Tavaszmező utca 17 aulájában található Kandó Kálmán dombormű előtt koszorúzási ünnepségen vett részt. A koszorút dr. Nádai László, dékán és Sándor Tamás a Kar Dékáni Hivatalának vezetője helyezte el a dombormű előtt.

Ezután az érdeklődők megnézték a kiállítás anyagát és baráti beszélgetésekkel idézték meg a múltat.

A Kandó Emlékkiállítás további kiállítási tárgyakkal folyamatosan kiegészülhet, bővülhet.

Várjuk látogatóinkat!

Képgaléria